Followers

Akuarium Qu

Thursday, November 24, 2011

SAMBUTAN TAHUN BARU HIJRAH MEMBERI MAKNA KEPADA KU


Sabahan menyatakan bahawa hijrah adalah berubah ke sesuatu arah… Kita yang menentukan samaada baik atau buruk setiap tindakan. Kisah peristiwa hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah masih tetap relevan kepada umat Islam hari ini, bukan saja dari sudut perpindahan secara fizikal, tetapi juga penghijrahan yang meliputi semua aspek kehidupan.

Sebagai bangsa hijrah sudah tentu penghijrahan relevan dengan umat Islam terutama dalam merencana kehidupan mereka kerana tuntutan serta cabaran hari ini menjadikan usaha hijrah itu wajar diberi tumpuan.Khususnya untuk mempertahankan akidah umat Islam yang semakin terancam sekarang ini oleh pelbagai unsur memerlukan kita membina benteng yang kukuh. Oleh itu penghijrahan kepada keadaan lebih baik perlu diutamakan.

Abdul Razak berkata, mahu tidak mahu, perubahan atau penghijrahan daripada amalan yang sudah sebati dengan gaya hidup umat Islam itu perlu dilakukan dan usaha berkenaan mampu dilaksanakan secara perlahan-lahan.

Begitu juga dengan pemilihan nama, hendaklah yang mempunyai makna baik kerana kecenderungan umat Islam hari ini memberi nama menyerupai bukan Islam atau nama ala-ala ‘moden’ hingga ada membawa maksud tidak baik.

“Jika nyata nama itu membawa maksud tidak baik, eloklah ditukar dan bagi ibu bapa yang ingin mencari nama untuk anak, pastikan nama itu membawa maksud yang baik. Jangan kerana ghairah nak nama moden, tetapi diberi nama berbaur syirik.

“Pakaian umat Islam hari ini juga tidak melambangkan ciri-ciri Islam. Ada wanita Islam keluar bersarapan memakai baju bertali halus dan berseluar pendek. Ini menimbulkan persepsi negatif terhadap agama Islam.

“Semua ini mungkin nampak remeh bagi sesetengah pihak, tetapi inilah hijrah yang perlu dilakukan masyarakat untuk mempertahankan akidah dan membuat perubahan kepada hidup berpandukan ajaran Islam,” katanya.

Sikap anak tidak menghormati ibu bapa atau menjalani kehidupan mengikut acuan budaya serta jati diri Islam disebabkan kelemahan ibu bapa sendiri memenuhi tanggungjawab mendidik dan membimbing anak mereka.

Siapa yang perlu dipertanggungjawabkan jika ada anak remaja yang tidak kenal serai, anak perempuan tidak tahu menggoreng telur, tidak solat atau menutup aurat. Malah, siapa perlu dipersalahkan jika ada lelaki dalam bilik anak perempuan mereka?

“Jika tahun baru dikaitkan dengan azam, hijrah pula sering dikaitkan dengan amalan muhasabah. Menilai semula apa yang kita lakukan memang dituntut syarak supaya kesilapan tidak berulang dan perbuatan baik terus dipertingkatkan.

“Tetapi muhasabah bukan setakat amalan kerohanian saja, termasuk keperluan dari segi ekonomi keluarga serta pendidikan anak. Maksudnya, dengan kos sara diri semakin tinggi, bagaimana ibu bapa hendak menyara keluarga serta memastikan anak mendapat pendidikan sempurna.

Memetik sabda Rasulullah SAW sebagai renungan yang bermaksud: “Sesungguhnya sah atau tidak sesuatu amalan itu, bergantung pada niat. Dan setiap sesuatu pekerjaan itu apa yang diniatkan. Maka sesiapa yang berhijrah semata-mata taat kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya itu diterima oleh Allah dan Rasul-Nya. Dan sesiapa yang berhijrah kerana keuntungan dunia yang dikejarnya, atau kerana perempuan yang akan dikahwini, maka hijrahnya itu terhenti pada apa yang ia niat hijrah kepadanya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

No comments: